اورا چیست:
در بسیاری از میگرنی ها بجز سردرد نشانه های دیگری نیز وجود دارند: مثل مشکلات بینایی(محو شدن دید یا نورهای جرقه زن)، مشکلات حسی در اندامها، سرگیجه، وزوز گوش، دل آشوب و شکم درد و... که گاهی باعث نگرانی بیمار می شوند و در مواردی نیز ممکن است پزشک را گمراه کنند.

اوراهایی که علائم حسی در دست ایجاد می کنند ممکن است با دیسک گردن،
چسبندگی عصب یا حتی ام اس اشتباه شوند.
توضیح اینکه مغز فرمانده بدن است و هر قسمتی از بدن ما یک مرکز فرماندهی در مغز دارد؛ برای سهولت در توضیح، میگرن را بصورت یک سری امواج مغزی تصور کنید که با توجه به اینکه از کجای مغز عبور کنند علائم همان ناحیه را ایجاد می کنند.
مثلا ممکن است مناطق مربوط به دستگاه گوارش در مغز درگیر شود و فرد دچار دل آشوب و یا شکم درد شود، این درد شکمی همان اورای گوارشی میگرن می باشد، حال اگر فرد به دنبال این اورا دچار سردرد شود به غلط تصور می کند که معده وی باعث سردردش شده است حال انکه معده درد وی هم ناشی از میگرنش بوده است.
ممکن است علائم گوارشی تنها تظاهرات میگرن باشند.
در واقع اورا یک پدیده عصبی است که حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از افراد مبتلا به میگرن آن را تجربه میکنند. این علائم معمولاً در عرض ۵ تا ۶۰ دقیقه ایجاد شده و قبل یا همزمان با شروع سردرد میگرنی از بین میروند.
♦ اوراها گاهی با سکته مغزی، ام اس و تشنج یا مشکلات روان تنی اشتباه گرفته می شوند. در واقع اورا ناشی از یک موج آهسته از فعالیت الکتریکی در مغز است که به نام "گسترش دپرسیون قشری" (Cortical Spreading Depression) شناخته میشود.
انواع رایج اُرای میگرن:اُرای بینایی (Visual Aura):
این شایعترین نوع ارا است و میتواند به اشکال مختلفی ظاهر شود:
- زیگزاگهای نورانی (Scintillating Scotomas): اینها خطوط زیگزاگ مانند، لرزان، براق یا رنگارنگ هستند که معمولاً از مرکز بینایی شروع شده و به سمت کنارهها گسترش مییابند و میتوانند میدان دید را تار کنند. اغلب شبیه به دیوارهای قلعه یا خطوط موجدار هستند.
- نقاط کور (Blind Spots/Scotomas): ممکن است نقاطی در میدان دید شما ظاهر شوند که در آنجا نتوانید به وضوح ببینید. این نقاط میتوانند ثابت یا در حال حرکت باشند.
- فلاشهای نور (Flashes of Light): دیدن جرقهها یا فلاشهای نور بدون وجود منبع نوری واقعی.
- اشکال هندسی یا الگوهای تکراری: دیدن مربعها، مثلثها، خطوط یا الگوهای منظم که در میدان دید ظاهر میشوند.
- از دست دادن جزئی دید: ممکن است به طور موقت بخشی از بینایی خود را از دست بدهید، مثلاً نیمی از میدان دید.
تجربه یک بیمار میگرنی از اورای بینایی
اُرای حسی (Sensory Aura):
این نوع ارا بر حس لامسه تأثیر میگذارد و معمولاً پس از ارای بینایی یا همراه با آن رخ میدهد.
- بیحسی یا گزگز (Numbness or Tingling/Paresthesia): این حس معمولاً در یک طرف بدن، اغلب در دست، بازو و سپس صورت و زبان شروع میشود و به آرامی گسترش مییابد.
- احساس سوزنسوزن شدن (Pins and Needles): شبیه به حسی که وقتی پای شما خواب میرود، تجربه میکنید.
اُرای گفتاری یا زبانی (Aphasic or Dysphasic Aura):
این نوع ارا بر توانایی صحبت کردن، خواندن یا نوشتن تأثیر میگذارد.
- مشکل در پیدا کردن کلمات (Word-finding difficulty): ممکن است در تلاش برای بیان کلمات مناسب یا پیدا کردن نام اشیاء مشکل داشته باشید.
- لکنت زبان یا دشواری در صحبت کردن روان (Slurred speech or difficulty speaking fluently): کلمات ممکن است نامفهوم به نظر برسند یا در بیان جملات دچار مشکل شوید.
- مشکل در درک گفتار یا نوشتار (Difficulty understanding speech or written words): درک آنچه دیگران میگویند یا متون نوشته شده دشوار میشود.
اُرای حرکتی (Motor Aura - بسیار نادر):
این نوع ارا که به آن "میگرن همیپلژیک" نیز گفته میشود، بسیار نادرتر از سایر انواع ارا است. مشخصه آن ضعف قابل توجه در یک طرف بدن است. این ضعف میتواند تا ساعتها یا حتی روزها طول بکشد و اغلب با انواع دیگر ارا همراه است. میگرن همیپلژیک میتواند ارثی (خانوادگی) باشد یا به صورت پراکنده (اسپورادیک) رخ دهد.
انواع خاصتر اُرای میگرن:
اُرای ساقه مغز (Brainstem Aura):
این نوع ارا شامل علائمی است که از ساقه مغز منشأ میگیرد و میتواند شامل موارد زیر باشد:
- سرگیجه یا عدم تعادل (Vertigo or imbalance)
- وزوز گوش (Tinnitus)
- دوبینی (Double vision)
- اختلال در هوشیاری (Decreased level of consciousness)
- مشکل در بلع (Dysphagia)
این نوع ارا معمولاً بدون ضعف حرکتی رخ میدهد.
اُرای رتینال (Retinal Aura):
این نوع ارا بر بینایی یک چشم تأثیر میگذارد. فرد ممکن است به طور موقت و کامل بینایی یک چشم را از دست بدهد یا دچار نقاط کور در یک چشم شود. این نوع ارا باید حتماً توسط پزشک بررسی شود تا علل جدیتر رد شوند.
نکات مهم در مورد اورا:
زمان و توالی: علائم ارا معمولاً به تدریج ظاهر میشوند، یعنی در عرض ۵ تا ۲۰ دقیقه، نه به طور ناگهانی. هر علامت ارا حدود ۵ تا ۶۰ دقیقه طول میکشد.
تنوع در افراد: هر فرد ممکن است نوع خاصی از ارا را تجربه کند و حتی در یک فرد، نوع ارا ممکن است در حملات مختلف متفاوت باشد.
میگرن بدون اُرا (Migraine without Aura): بسیاری از افراد مبتلا به میگرن هرگز ارا را تجربه نمیکنند و مستقیماً وارد فاز سردرد میشوند. به این نوع "میگرن بدون ارا" گفته میشود که رایجترین نوع میگرن است.
میگرن با اُرا (Migraine with Aura): این نوع میگرن زمانی تشخیص داده میشود که فرد علائم ارا را قبل یا همزمان با سردرد میگرنی تجربه کند.
اُرای بدون سردرد (Aura without Headache): در برخی موارد، افراد ممکن است ارا را تجربه کنند اما به دنبال آن سردردی نداشته باشند. این پدیده بیشتر در افراد مسن دیده میشود و میتواند به عنوان "معادل میگرنی" تلقی شود.

ساقه مغز محل قرار گرفتن مراکز کنترل کننده حیات است.
افرادی که اورای ساقه مغز دارند باید احتیاط بیشتری نسبت به بقیه مبتلایان به میگرن انجام دهند. مثلا مگر در مواقع ضروری و بنا به تشخیص پزشک نباید از داروهای ضد بارداری استفاده کنند و اکیدا توصیه می شود که از دخانیات پرهیز کنند. اوراهای ساقه مغز شامل علائمی مانند سرگیجه، وزوز گوش، دوبینی و علائم حسی دوطرفه هم می شود.
بندرت ممکن است فرد بدون اینکه سردرد داشته باشد فقط اوراهای میگرن را تجربه کند. که به این مورد خاص" اورا بدون سردرد" می گوییم. این مورد یک وضعیت دشوار تشخیصی خواهد بود و ممکن است قبل از اینکه تشخیص دقیق گذاشته شود فرد متحمل بررسی های تشخیصی زیادی مثل اندوسکوپی، نوار عصب و... بشود. گاهی هم در این بررسی ها یک سری یافته های غیر اختصاصی مانند عفونت معده(هلیکوباکتر) دیده می شود و بدون اینکه این مشکل ارتباطی با علائم فرد(اوراها) داشته باشد برای وی درمان دیگری انجام می شود.
♦ کلا بخاطر وجود چهره های متفاوت بیماری میگرن خیلی وقتها با بیماریهای دیگری از قبیل مشکلات اعصاب(سوماتوفورم)، عفونت معده، مشکلات گوش(منییر)، سینوزیت، رفلاکس، دیسک گردن و...اشتباه گرفته می شود.
در ویدئو زیر دکتر عمادی در باره اورای میگرن توضیح می دهد:
چند نکته مهم در باره اورای میگرن:
◊ یک سوم مبتلایان به میگرن اورا ها را تجربه می کنند.
◊ اوراهای میگرن در عرض چندین دقیقه کامل می شوند و ظرف حداکثر یک ساعت برطرف می شوند.
◊ به ندرت ممکن است که اورای میگرن بدون اینکه سردردی رخ دهد ظاهر شود. به این حالت میگرن غیر سردردی یا "اورای بدون سردرد" یا "معادل میگرن" می گوییم.
◊ اوراها ممکن است در تشنجها هم رخ دهند. روع شود به مبحث تشنج
◊ علائم شبیه اورا در سکته های مغزی هم دیده می شود و ممکن است این نشانه ها در فردی که در معرض خطر مشکلات قلبی عروقی است اولین نشانه سکته مغزی باشد. رجوع شود به مبحث سکته مغزی
این مطالب برای شما سودمند خواهند بود:

تشخیص انواع سردرد

بوتاکس میگرن

پاسخ به پرسشهای شما در باره بوتاکس

بوتاکس چه عوارضی دارد؟

قیمت بوتاکس زیبایی و میگرن با جزئیات

تشخیص و درمان سردردها

درمانهای میگرن

غذاهایی که سردرد را بدتر می کنند

هر آنچه لازم است در باره میگرن بدانید

بوتاکس میگرن به همراه زیبایی

با مغز خود به زبان ساده آشنا شوید
قوانین خواب آرام
اصول تغذیه سالم برای مغز

دیسک کمر، سیاتیک، تنگی کانال نخاع

درمان خانگی سرگیجه
فشار مغز
راه پیشگیری از آلزایمر
درد های عصبی
استفاده از قسمتی یا تمام مطالب این سایت فقط با ذکر منبع بلامانع است